Centralni prijem pacijenata
Odjel za biologijsku psihijatriju i Odjel za psihosomatsko liječenje
Zavod za forenzičku psihijatriju
Projekt Zavoda za forenzičku psihijatriju
Dnevna bolnica
Poliklinika za dječju i adolescentnu psihijatriju s dnevnom bolnicom
Detalji iz bolnice
Socioterapijski klub

Centralno naručivanje

Radnim danom
07:30-15:30h osobno, 10:00-14:00h telefonom  
Kontakt
Telefon: 044/569-207, 044/569-361
Naručivanje u ambulantu: 044/569-367
Fax: 044/670-910
E-mail: narucivanje@bolnicapopovaca.hr

 

UPUTE ZA PACIJENTE

  • Upute i priprema za dijagnostičke i terapijske postupke

  • Prava pacijenata

  • Zahtjev za izdavanje medicinske dokumentacije iz arhive

  • Ostale informacije

     

 

STRUČNI SIMPOZIJ "ISTINA I PUT"

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, SMŽ i grada Gline, organizirala je stručni simpozij – tribinu pod nazivom “Istina i put” koja je održana u 16. ožujka 2018. u dvorani Hrvatskog doma u Glini.

 

Predsjednik Udruge HBL PTSP SMŽ Ivica Knežević otvorio je tribinu i govorio o djelovanju Udruge HBL PTSP SMŽ i Braniteljsko socijalne zadruge „ZIGETH“ koja okuplja branitelje liječene od PTSP-a, a bave se različitim kreativnostima i danas imaju 38 vlastitih proizvoda.

 

Predavanje na temu „Hrvatski branitelji jučer, danas…a sutra?“ održao je mr.sc. Zoran Komar. Pokušao je odgovoriti na pitanje kako se dogodilo da od proslavljenih pobjednika dođemo do faze negacije branitelja i njihove časne uloge u Domovinskom ratu.

 

Obzirom na činjenicu da hrvatski branitelji danas pojačano pobolijevaju, prerano umiru, dižu ruku na sebe, a njihove su obitelji često razorene opravdano je postaviti pitanje gdje je prijeko potreban ponos, zahvalnost, poštovanje i dignitet? "Stručni osvrt na mogućnosti poboljšanja svakodnevnog funkcioniranja branitelja" dala je prim. Marina Kovač, dr. med., ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Naglasila je da se čovjek nikada ne može riješiti traume koju je doživio, ali mu različite metode liječenja i terapije mogu omogućiti da kvalitetnije proživi svoj život, a vremenom će postati važna i palijativna skrb za njih i njihove obitelji. Drži važnom terapiju radom jer smanjuje poteškoće izazvane bolešću i daje novu kvalitetu života oboljelom i članovima njegove obitelji, a u istro vrijeme stvara novu vrijednost.

Bolnica Popovača je, u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom, otvorila ambulante za branitelje u Sisku i Petrinji kako bi se približili i pružili zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć onima koji su se zbog simptoma svoje bolesti našli na putu socijalne isključenosti i članovima njihovih obitelji.

 

Novinar i publicist Vlado Čutura govorio je o tome „Kako usmjeriti ogromne potencijale u grupaciji branitelja“ iznijevši niz zanimljivih ideja čija bi realizacija oživjela Banovinu – ovaj prekrasni ali zaboravljeni kraj – Veteranski centar Topusko, Veteranski kamp u Žažini…

 

Umirovljeni general Josip Lucić emotivno je govorio o počecima rata koji su na svojim leđima kako kaže, „iznijela seljačka i radnička djeca“. Treba vjerovati u budućnost i prepoznati ljude koji je nude. Zaključio je da "tko ne vjeruje u svoju budućnost, osuđen je na propadanje."

 

Nazočnima se obratio i Ante Deur naglasivši da mi jedni drugima ne trebamo dokazivati da smo pobjednici, da je bitno zajedništvo, treba valorizrati Domovinski rat u novom kurikulumu hrvatskog školstva jer to kroz edukaciju mladih daje snagu za budućnost.

 

Govorio je i umirovljeni general Marinko Krešić rekavši da je današnja Hrvatska iseljena, da bi svatko trebao raditi što može jer rad liječi. U svom je osebujnom stilu govorio i saborski zastupnik Željko Glasnović naglasivši da prošlost ne smijemo zaboraviti, treba govoriti o uzrocima, a ne posljedicama. Zaključke s današnje tribine, a koji će biti upućeni svim važnim institucijama pročitao je Ivica Knežević. Tijekom tribine, pročitao je pismo potpore don Ivana Markušića koji je počasni član ove Udruge.

 

Na kraju, skupu su se prigodnim riječima kratko obratili: u ime grada Gline Željko Šešerin, predsjednik Gradskog vijeća te u ime SMŽ zamjenik župana Ivan Celjak.

 

 

View the embedded image gallery online at:
http://npbp.hr/474-strucni-simpozij-istina-i-put#sigProId40e196cb19

Opći podaci

NEUROPSIHIJATRIJSKA BOLNICA DR. IVAN BARBOT POPOVAČA
Jelengradska 1 44317 Popovača


OIB: 76024026802
TELEFON: 044/ 569 200
TELEFAKS: 044/ 679 005
E- MAIL: bolnica-popovaca@sk.htnet.hr ; pisarnica@bolnicapopovaca.hr
MATIČNI BROJ: 3319105
IBAN:HR8324840081104545324
BANKA: RAIFFEISEN BANK