Centralni prijem pacijenata
Odjel za biologijsku psihijatriju i Odjel za psihosomatsko liječenje
Zavod za forenzičku psihijatriju
Projekt Zavoda za forenzičku psihijatriju
Dnevna bolnica
Poliklinika za dječju i adolescentnu psihijatriju s dnevnom bolnicom
Detalji iz bolnice
Socioterapijski klub

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Pošto je autizam s vremenom postao sve češći problem, javila se potreba za povećanje svjesnosti ljudi o ovom poremećaju. Naime, istraživanja pokazuju kako se na 10000 novorođene djece rađa 4 do 5 djece s autizmom.

Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za autizam ili autistični spektar, a čiju kompleksnost opisuju podaci da još uvijek nije do kraja istražen. Kada govorimo o autizmu, govorimo zapravo o cijelom spektru jer razlike među djecom iz autističnog spektra mogu biti velike (od neverbalnog niskofunkcionirajućeg autizma do verbalno visokofunkcionirajuće djece). Svima je zajedničko da imaju problem s ostvarivanjem i zadržavanjem socijalne interakcije i komunikacije s drugim ljudima. U svijetu je prihvaćen "zlatni standard" da se dijagnoza poremećaja iz autističnog spektra postavlja razvojnom procjenom djeteta (utvrđivanje kognitivnog, jezičnog,komunikacijskog profila, interesa djeteta, vještina svakodnevnog života) i primjenom dvaju mjernih instrumenata -ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) koji primjenjuje stručnjak u interakciji s djetetom te ADI-R (Autism Diagnostic Interview-Revised) koji se temelji na razgovoru stručnjaka s roditeljem ili skrbnikom. Naša Marijana Sarilar,klinički psiholog,je u Zagrebu prošla edukaciju kako bi stekla znanje o provedbi dijagnostičkog instrumenta za postavljanje dijagnoza iz spektra autizma – ADOS2. Tako djeca s našeg područja,a i šire, više neće morati putovati do Zagreba i dugo čekati termine kako bi se napravila dijagnostika.Dijagnoza ne mijenja ono što je vaše dijete, ona predstavlja pomoć na adekvatan način, kako djeci tako i roditeljima.

Zašto baš plavi baloni?

Plava boja predstavlja dječake oboljele od autizma jer je poremećaj autističnog spektra pet puta češći među dječacima nego među djevojčicama