SVEČANO OBILJEŽEN „DAN CRVENIH HALJINA“ U NEUROPSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI DR. IVAN BARBOT POPOVAČA

SVEČANO OBILJEŽEN „DAN CRVENIH HALJINA“ U NEUROPSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI DR. IVAN BARBOT POPOVAČA

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Neuropsihjatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača dana 02.02.2024. godine održano je svečano obilježavanje „DANA CRVENIH HALJINA“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.

Ravnateljica Prim. Marina Kovač, dr. med. na početku se zahvalila nazočnima što su svojim dolaskom podržali obilježavanje „DANA CRVENIH HALJINA“ i time potvrdili da govorimo o važnoj temi iz područja neurologije i podržavaju našu ustanovu koja ove godine obilježava 90 godina rada i postojanja. Ravnateljica je pozdravila nazočne koji su uveličali svečano obilježavanje : Župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, zamjenicu župana Mirjanu Olujić i županijske pročelnice, Predsjednika Županijske skupštine Matu Fofića, gradonačelnika Grada Popovače Josipa Miškovića sa suradnicima, Predsjednika Upravnog vijeća bolnice Danijela Sučiju i članove Upravnog vijeća, dekana Veleučilišta Ivanić-Grada Milu Marinčića. Obilježavanju su nazočili mnogobrojni predstavnici zdravstvenih, socijalnih i odgojno obrazovnih ustanova, te ustanove i udruge Grada Popovače.

„Kada imate službu neurologije u jednoj psihijatrijskoj bolnici, to samo pokazuje da u ovoj bolnici vodimo računa o cjelovitoj osobi te da nam je jednako bitno i tjelesno i mentalno zdravlje“, izjavila je ravnateljica.

Župan Ivan Celjak istaknuo je važnost prevencije kazavši kako je prevencija najbolji lijek. Ujedno je čestitao djelatnicima bolnice na odlično organiziranoj akciji.

“Želim vam čestitati, ne samo na ovoj akciji, nego i na vašem izvrsnom radu u bolnici, osobito na podizanju kvalitete zdravstvenih usluga u posljednjih nekoliko godina, jer ste tu kvalitetu podigli na stvarno zavidnu razinu", rekao je župan Celjak.

Obilježavanje su svojim plesnim i vokalnim izvedbama uljepšali članovi Akrobatskog Rock“n“roll kluba Popovača i članice Vokalne skupine Rusalke iz Kutine, prostor restorana bolnice izložbom svojih djela oplemenile su članice "Popovačke udruge likovnih stvaralaca Moslavački štrk“ s predsjednicom Marijom Pukec Žigić, kojima ovim putem želimo zahvaliti na dolasku i podržavanju akcije.

Također, želimo zahvaliti i našim posebnim gošćama, ženama koje su preboljele moždani udar, a koje su tijekom intervjua dr. Valentine Vrabec Barta, spec. neurologije podijelile sa svima nama svoja iskustva tijekom i nakon preboljenja.

Obilježavanje smo završili zaštitnim znakom kampanje, crvenim haljinama-– haljinama kao univerzalnom slikom žene i crvenom kao bojom zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja, pa su tako i djelatnici naše bolnice prošetali među okupljenima i prenosili poruke o važnosti preventive i čuvanja zdravlja, a kao znak podrške poruke zdravlja prenijela su i dvojica djelatnika bolnice.

U svrhu ranog otkrivanja bolesti Poliklinika za neurologiju i neurofiziologiju Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača, organizirala je ovaj tjedan Dane otvorenih vrata gdje su se besplatno mogle obaviti pretrage Color Doppler karotidnih i vertebralnih arterija. Navedene pretrage se koriste kao metoda probira za bolesti krvnih žila koje su odgovorne za opskrbu mozga krvlju, a mogu biti uzrok nastanka moždanog udara.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene na brigu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju u liječenju bolesti kod žena zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Zahvaljujemo svima što su svojim dolaskom uveličali i podržali ovu hvale vrijednu kampanju obilježavanje „DANA CRVENIH HALJINA“, zahvaljujemo djelatnicima radne terapije i kuhinje te svi zajedno poručujemo: „MOŽDANI UDAR MOŽE SE SPRIJEČITI“.

VIDEO