OBILJEŽEN DAN NARCISA – prevencija i rano otkrivanje raka dojke!

OBILJEŽEN DAN NARCISA – prevencija i rano otkrivanje raka dojke!

U organizaciji Sisačko – moslavačke županije i Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača dana 22. ožujka 2024. godine obilježen je Dan narcisa s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, te pružanje podrške ženama koje su od istoga oboljele.

Povodom obilježavanja u Poliklinici za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku organizirani su Dani otvorenih vrata u sklopu kojih su se mogli obaviti dijagnostičke pretrage mamografija i ultrazvuk dojke.

Svojim dolaskom akciju su podržali župan Sisačko-moslavačke županije gdin. Ivan Celjak, mag. iur., član upravnog vijeća NPB Popovača gdin. Domagoj Pleše, mag. iur.

Ravnateljica prim. Marina Kovač, dr. med. istaknula je važnost obilježavanja ovog dana, koji simbolizira podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda i borbu protiv raka dojke, posebno istaknuvši važnost cijelog društva za nastavak dosadašnjih napora u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Djelatnici bolnice su kao znak podrške poslali poruku svim žena: vodite računa o svom zdravlju, tu smo za vas!

Dan narcisa tradicionalno se obilježava prve subote proljeća, spoj je humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti.

Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Budući da si simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojke su od izuzetne važnosti. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki. U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se detektiraju promjene u tkivu dojke.

Dana 22. ožujka 2024. godine u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača obilježava se Dan narcisa s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, te pružanje podrške ženama koje su od istoga oboljele.

Povodom obilježavanja djelatnici Poliklinike za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku organizirali smo Dane otvorenih vrata u sklopu kojih se mogu obaviti dijagnostičke pretrage mamografija i ultrazvuk dojke.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u suradnji s Poliklinikom za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku od 2010. godine uključena je u provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69. godina. Poliklinika za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku u kojoj je zaposleno 1 liječnik specijalist radiologije, 1 liječnik specijalist radiologije, doktor znanosti iz područja biomedicine i zdravstva, polja kliničke znanosti, grana radiologije, 4 specijalizanta, od kojih se 1 liječnik sa specijalizacije vraća u 2024. g., drugi liječnik vraća se sa specijalizacije početkom 2025. g., dvoje liječnika specijalizanata radiologije primljeno je na specijalizaciju u 2024. g., 5 prvostupnika radiologije, 1 pripravnik- prvostupnik radiologije, uz provođenje niza drugih pretraga u procesu rada (klasična RTG snimanja, urografija, dijaskopija- kontrastne pretrage, ortopan, CBCT, UZV štitnjače, UZV vrata , UZV dojki, UZV prostate, UZV bubrega i mokraćnog mjehura, UZV testisa, UZV cijelog abdomena, UZV gornjeg abdomena, UZV rezidualni urin, UZV limfnih čvorova, doppler krvnih žila nogu) obavila je snimanje 5875 mamografija.

Izuzetno smo ponosni na zainteresiranost u dolasku liječnika u našu ustanovu koji su na taj način pokazali zainteresiranost za rad u našoj bolnici, pa tako se početkom 2024. godine sa specijalizacije se vratio 1 liječnik specijalist psihijatrije, u ovoj godini očekujemo još povratak 4 liječnika specijalista psihijatrije.