Tribina „Psihološka pomoć pomagačima“


Nazočne je pozdravila ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač, dr. med. i prigodnim govorom uvela u temu tribine naglasivši kako je važno uvijek iznova ponavljati da nema zdravlja bez duševnog zdravlja te da je javnozdravstvenim mjerama potrebno graditi osnove za visokokvalitetno mentalno zdravlje društva i pojedinaca u njemu. „Svjetski dan mentalnog zdravlja, koje se obilježava pod okriljem Svjetske federacije za mentalno zdravlje, prilika je da se javnosti, stručnoj i općoj, skrene pozornost na pitanja mentalnih poremećaja i očuvanja mentalnog zdravlja", rekla je prim. Kovač.
Psihologinje Kristina Pavuna, prof. i Ana Pavelić Tremac, prof. u svom predavanju naglasile su kako Bolnica Popovača kao institucija prvenstveno pomaže ljudima oko sebe, a danas je naglasak na strategijama samopomoći osobama koje u svom svakodnevnom radu pružaju psihološku prvu pomoć. Sudionicima tribine razjašnjeni su pojmovi „burn out" (sagorijevanje na poslu) i posredne traumatizacije te načini kako im se oduprijeti.
Obzirom da je psihološka prva pomoć prvenstveno odgovornost svake osobe za sebe, ali i institucije u kojima rade te društva u cjelini, ponuđena je stručna pomoć u obliku grupa za psihološku pomoć i buduća suradnja Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača sa djelatnicima Policijske postaje Kutina i članovima Vatrogasne zajednice Općine Popovača.
Zapovjednik DVD-a Popovača g. Željko Ovčar je, ispred članova Vatrogasne zajednice Općine Popovača, i načelnik policijske postaje Kutina g. Tone Mašunjac zahvalili su Ravnateljici i predavačicama na organizaciji tribine te pozdravili buduću suradnju kao prijeko potrebnu.
Na tribini je izloženo i niz informacija o poveznicama zdrave prehrane i mentalnog zdravlja, a koje je priredila djelatnica Nikolina Kovač Malekinušić, mag. nutricionizma.