Centralni prijem pacijenata
Odjel za biologijsku psihijatriju i Odjel za psihosomatsko liječenje
Zavod za forenzičku psihijatriju
Projekt Zavoda za forenzičku psihijatriju
Dnevna bolnica
Poliklinika za dječju i adolescentnu psihijatriju s dnevnom bolnicom
Detalji iz bolnice
Socioterapijski klub

6. Međunarodna likovna kolonija „ Oboji svoj život pozitivno“

6. Međunarodna likovna kolonija „ Oboji svoj život pozitivno“

21. rujna 2019. godine u perivoju Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača održana je 6. Međunarodna likovna kolonija „Štrkijada u Popovači“ pod motom „Oboji svoj život pozitivno“.

Okupljanje sudionika počelo je u 9 sati uz organiziran doručak u bolničkom restoranu. Nakon što su se umjetnici okrijepili, slijedila je podjela materijala za kreativni stvaralački rad.

Riječima dobrodošlice slikarima i sudionicima obratila se ravnateljica prim. Marina Kovač, dr. med. zahvalivši se okupljenima na odazivu i snažnoj podršci u njihovoj plemenitoj misiji brige za bolesnike.

Predsjednica PULS-a „Moslavački štrk" Marija Pukec Žigić zahvalila se sudionicima likovne kolonije na odazivu, ali i Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača na pokroviteljstvu i podršci.

Likovnu koloniju posjetili su članovi KUD-a Šartovac i HKUD-a Mošćenica koji su svojom pjesmom i plesom oplemenili ovaj kulturno-umjetnički događaj.

Likovna kolonija okupila je 90-tak umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije, BiH te Srbije koji su pacijentima te zainteresiranim građanima pokazali kako nastaju kreativni, originalni i zanimljivi likovni radovi inspirirani prirodnim i kulturnim ljepotama. Osim što će radovi nastali na likovnoj koloniji krasiti prostor bolnice te uljepšati boravak i osoblju i pacijentima, pomoći će otkloniti i negativnu stigmu koja se veže uz psihijatrijsku bolnicu, istaknula je ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač dr.med.

Cilj nam je prije svega okupiti ljude ovdje u bolnici. To nije tako uobičajeno, no mi time želimo pokazati da smo mi jedna zdravstvena ustanova koja je otvorena prema van, prema ljudima, želimo pokazati da mi ovdje brinemo o pacijentima koji imaju psihičkih poteškoća, ali da to ne treba za njih predstavljati nikakvu stigmu. To je dakle, jedan antistigma program kojim želimo za naše pacijente stvoriti neke bolje i kvalitetnije uvjete i boravka i liječenja u bolnici, a s druge strane bolnica okupljamo ove vrijedne umjetnika koji će nam svojim umjetničkim darom ostaviti dijela koja ćemo ponuditi na božićnoj aukciji. Naime, mi već tradicionalno, svake godine imamo neki cilj za koji prikupljamo sredstva od prodaje slika. Prošle godine smo skupljali sredstva za Dnevnu bolnicu za psihijatriju, ranije za palijativnu skrb, prijašnjih godina za dječju ambulantu, a ove godine smo odlučili da to bude naš kabinet za fizikalnu terapiju kojim želimo proširiti opseg usluga i proširiti se možda ne samo u bolnici već i na naše pacijente koji bi dolazili izvana.

Marija Pukec Žigić, predsjednica popovačke Udruge likovnih stvaralaca Moslavački štrk istaknula je kako njihova udruga redovito gostuje na brojnim likovnim kolonijama širom Hrvatske, a i sami ih organiziraju pa je tako ovo šesta kolonija koju organiziraju s popovačkom bolnicom. Posebno se zahvalila bolnici što je prepoznala važnost ovakvih kolonija i u kulturnom segmentu te što podupire rad njihove udruge. S obzirom na to da se „dobar glas daleko čuje“, tako i ova kolonija posljednjih godina okuplja impresivan broj likovnih umjetnika i ima međunarodni epitet.

Nakon svečanog ručka, podjele Zahvalnica i unikatnih poklona pacijenata izrađenih kroz radno-okupacijsku terapiju, sudionicima 6. Međunarodne likovne kolonije ravnateljica Bolnice prim. Marina Kovač, dr.med. zahvalila se na likovnom doprinosu koji velikim djelom postaje stalni postav prostora Bolnice.

Od srca zahvaljujemo svim sudionicima na njihovom nesebičnom doprinosu u borbi protiv predrasuda osvještavajući pri tom ljudska prava i multikulturalnost.

posjete

eliste čekanja

radno vrijeme ambulanti

ankete

posudionica

pristup informacijama

udruga bolesnika