10. listopada Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. listopada Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju. O mentalnim bolestima se mnogo govori. Ali kako bi bilo da se za promjenu usredotočimo na mentalno zdravlje?
Djelatnici naše ustanove proveli su aktivnosti u radionicama Radne terapije, u socioterapijskim grupama s naglaskom na promociju mentalnog zdravlja, te je provedena edukacija pacijenata u prostorima psihijatrijske ambulante.
Pojam „mentalnog zdravlja" ljude obično asocira na mentalne bolesti kao što depresija, anksioznost i ovisnosti, znanstvenici smatraju da bi bilo jednako važno misliti na psihičku dobrobit, prije nego što počnemo gledati u simptome, kad nekome više i ne ide tako dobro. Duševno zdravlje treba promatrati kao skalu na kojoj se tijekom cijelog života pomičemo gore-dolje.
Sve više dokaza upućuje na to da je pozitivno psihološko stanje povezano s našim fizičkim zdravljem. A također utječe i na odnose koje gradimo s drugima.

Evo nekoliko praktičnih, svakodnevnih stvari, koje biste trebali uzeti u obzir, kada je u pitanju mentalno zdravlje:

1. Izgradite samopouzdanje!
2. Hranite se zdravo, budite aktivni!
3. Pronađite vrijeme za sebe!
4. Odvojite vrijeme za obitelj i prijatelje!
5. Pružite i prihvatite pomoć!
6. Uključite se!
7. Naučite prevladati stres!
8. Pronađite podršku u sličnima!
9. Naučite nove vještine!
10. Upoznajte se!