„PODIŽEMO SVIJEST“ DAN CRVENIH HALJINA

„PODIŽEMO SVIJEST“ DAN CRVENIH HALJINA

Dan crvenih haljina je akcija koju su pokrenuli u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika su smanjili smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti, a prvi invalidnosti. Obilježava se prvi petak u veljači.

Dan crvenih haljina održava se treću godinu zaredom u organizaciji Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača te drugu godinu zaredom uz suorganizaciju Osnovne škole Zorke Sever. U skladu sa epidemiološkim preporukama, u prostoru Osnovne škole Zorke Sever Popovača u petak 5. veljače 2021. godine obilježen je Dan crvenih haljina s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.

Događaju je nazočila ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač, dr.med., zamjenik župana Sisačko - moslavačke županije doc.dr.sc. Roman Rosavec, ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Popovače Ivica Keser, djelatnici Poliklinike za neurologiju i neurofiziološku dijagnostiku te djelatnici OŠ Zorke Sever.