U sklopu zajedničkog programa “Centar za žrtve seksualnog nasilja“ koji Ženska soba – Centar za seksualna prava provodi u partnerstvu s Neuropsihijatrijskom bolnicom Dr. Ivan Barbot Popovača, Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva, 01. prosinca 2021.godine provedena je treća u nizu programskih aktivnosti u kontinuitetu edukacija: jednodnevna online edukacija bila je namijenjena psihijatrima/psihijatricama i psiholozima/psihologinjama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama: Tema „Zaštita mentalnog zdravlja osoba nakon preživljene traume seksualnog nasilja" posebice je aktualna obzirom na zabilježen porast seksualnog i drugih vidova nasilja u posljednjem periodu.

Cilj posljednje edukacije bio je podizanje razine svijesti i znanja psihijatara/ica i psihologa/inja, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, o problematici seksualnog nasilja kod pacijentica i pacijenata, upoznavanje s obavezama koje proističu iz pravno obvezujuće regulative te direktnom radu s pacijentima i pacijenticama koji su preživjeli seksualno nasilje.Trenerski tim uključio je stručnjakinje i stručnjake s dugogodišnjim iskustvom rada na području seksualnog nasilja: dr. sc. Maja Mamula, psihologinja i Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag.iur.i Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja( iz Ženske sobe), mr. sc. Ida Šamanović, prof. spec. kliničke psihologije-psihoterapeutkinja/seksualna terapeutkinja (KBC Zagreb), i doc. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., specijalist psihijatrije (Klinika za psihijatriju Vrapče).Učešće je bilo besplatno i bodovano od Hrvatske psihološke i Hrvatske liječničke Komore.Učešćem i kontinuitetom edukacije naša ustanova iskazuje senzibilitet za problem seksualnog i nasilja općenito.

O gorućem problemu svjedoče podaci prema kojima je "unatoč svim naporima Vlade u suzbijanju nasilja na ženama, prošle godine ubijeno 19, a u prvih osam mjeseci ove godine osam žena, istaknuto je na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji.Prošle je godine prijavljeno 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, a u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina" (riječi potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" posvećenoj prevenciji i edukaciji za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i kada je potvrđeno je da se stručnoj edukaciji u ovom području posvećuje značajna pažnja).U usporedbi s 2015.broj prijavljenih kaznenih djela nasilja u obitelji je porastao za 10puta (2015.godine prijavljeno je 145 kaznenih djela nasilja u obitelji)što se razmatra i u svjetlu veće osviještenosti i spremnosti na prijavljivanje,ne isključivo eskalacije nasilnih oblika ponašanja. U pregledu osnovnih sigurnosnih pokazatelja za prvih 11 mjeseci 2021 godine zabilježen je porast broja silovanja u odnosu na raniju godinu sa 147 na 184 (+25,2%), dijelom posljedica je to promjena u zakonskoj regulativi,kao i pokušaja silovanja sa 16 na 19 što je 18,8%, veći porast tendencije u postocima od toga bilježe samo porast korupcijskih kaznenih djela i djela kibernetske sigurnosti (oba s porastom iznad 60%u odnosu na prethodnu godinu).

Senzibilizacija za problem seksualnog nasilja (i nasilja općenito)od velike je važnosti, kontinuitet edukacija za profesionalce u zdravstvu vrijedan je obzirom na učestalost problematike u populaciji i učestala javljanja za pomoć. Naša ustanova kao zdravstvena, i specijalistički još specifičnije-psihijatrijska ustanova- prednjači u iskazanom senzibilitetu za problem koji je prepoznat od strane njenih stručnjaka/kinja i zastupljen tretmanima ciljane populacije, te se ostvarena suradnja naše ustanove u projektu "Ženske sobe " opravdano može smatrati "pionirskim"korakom". Važnost osiguranja interdisciplinarne suradnje i povezanosti policije, zdravstva i pravosuđa, CZSS i odgojno-obrazovnih ustanova potreba je,nužnost i obaveza definirana Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja izdanom od Vlade RH 2018.godine(NN 70/2018), i na temu koje je jedna od ranijih edukacija održana od strane koordinatorice aktivnosti na razini ustanove prof Matić, kliničke psihologinje , uz koju se nastavlja bavljenje tima ustanove na osnaživanju žena i obitelji.

Od krucijalnog značenja, posebno u radu s populacijom mladih, potrebno je osigurati vid prevencije: njegovanje zdravih obiteljskih i partnerskih odnosa, obostrano poštivanje partnera, uvažavanje uloga i odgovornosti i osvještavanje neprihvatljivosti spolnih predrasuda i stereotipa.Pretpostavka je života u humanističkom okruženju senzibiliziranost za neprihvatljivost svih vidova zlostavljanja (uključujući seksualno), i diskriminacije.

Praktično koristan iskorak predstavlja mogućnost da se na službenim stranicama MUP-a prijava na nasilje ili zlostavljanje može učiniti jednostavnom online prijavom na " Red Button".

Velik odaziv i sudjelovanju na posljednjoj jednodnevnoj edukaciji za psihijatre/psihijatrice i psihologe/psihologinje zaposlene u zdravstvenim ustanovama potvrđuje veliko "Ne" seksualnom i drugim vidovima nasilja i diskriminacije,kao i spremnost profesionalaca na kontuinuiranu edukaciju i brigu za zaštitu mentalnog zdravlja.