Predavanje “Zdravo mršavljenje – kako vratiti zdravlje u svoje ruke?”

Predavanje “Zdravo mršavljenje – kako vratiti zdravlje u svoje ruke?”

U Arcus klubu Pučkog otvorenog učilišta u Kutini održano je predavanje „Zdravo mršavljenje – kako vratiti zdravlje u svoje ruke?“ psihijatrice dr. Maje Škarić.

Predavanje je organizirala kutinska udruga „Klub liječenih alkoholičara“ uz pokroviteljstvo Grada Kutine. Cilj je, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, predavanjima i stručnim tribinama informirati građane o problemu ovisnosti, načinu liječenja, klinikama i udrugama koje im u tome mogu pomoći. Stručna suradnica Kluba, psihologinja Mirna Bijelić, naglasila je da će Klub iduće godine obilježili 50. obljetnicu rada u koji spadaju i predavanja iz zdravstvene preventive. Ona osobno u udruzi radi već 32 godine i upoznata je sa zdravstvenim i drugim teškoćama koje donosi alkoholizam i druge vrste ovisnosti u što spada i pretilost.

Psihijatrica, dr. Maja Škarić, liječnica u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači ujedno je i voditeljica dnevne bolnice za osobe s pretilošću. Naglasila je da je Hrvatska vodeća zemlja Europe po broju pretilih osoba te da problem, osobito nakon pandemije korone, zahvaća sve više i mlađu populaciju. Uz pretilost se vežu i mnogi drugi zdravstveni problemi i bolesti pa brojni pacijenti zbog toga traže pomoć liječnika. Edukacijom o zdravijem načinu života i prehrane može se mnogo toga prevenirati i izbjeći teška i skupa liječenja, zaključila je dr. Škarić.