Medicinsko-biokemijski laboratorij pruža usluge vađenja krvi i laboratorijske pretrage za sve građane Popovače

U petak, 21. 7. 2017. godine. Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot" dr. Marina Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser su u Sisku potpisali Sporazum o financiranju neugovorenog zdravstvenog standarda Medicinsko-biokemijskog laboratorija Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača.

 

Potpisivanju Sporazuma u Velikom kabinetu zgrade Sisačko-moslavačke županije nazočili su i župan Ivo Žinić zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

 

„Meni je posebno drago da Bolnica kao jedan veliki i značajni subjekt u zaštiti zdravlja na području naše županije i šire, može u ovom dijelu participirati na način da naše kapacitete koje imamo, a koji, kao što je rekao župan, nisu samo psihijatrijski, nego su i internistički i neurološki, uz različite druge vidove dijagnostike, da ih možemo dati na korištenje građanima, odnosno našim kolegama liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite. Ono što je važno da mi kao specijalna bolnica imamo jedan vrlo kvalitetan i odlično opremljen laboratorij koji zadovoljava sve standarde potrebne za funkcioniranje jednog takvog sustava, ali isto tako i primarne zdravstvene zaštite; da imamo ljude koji su obučeni, kadrove koji to mogu raditi i zaista bi bilo šteta da na ovakav način ne pomognemo i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a prije svega građanima Popovače i okolice koji su dosad taj dio usluga morali tražiti u Kutini ili negdje drugdje“, rekla je ravnateljica Kovač.

 

Objasnila je i kako će model usluge koju će pružati građanima funkcionirati:

 

„Mi imamo dežurstvo u laboratoriju i poslijepodne. Dakle pacijenti koji budu upućeni od svojih liječnika u nekim hitnim situacijama ili kad bude za to potreba, doći će u naš laboratorij gdje postoji hitna služba poslijepodne, odnosno odvija se cijeli niz pretraga za pacijente bolnice. Tako će se isto odvijati na temelju uputnice koju će pacijenti dobiti od svojeg liječnika. Oni će doći, uzet će se uzorak krvi, napravit će se analiza i to će vrlo brzo po principu hitnosti biti dostavljeno liječniku koji je pacijenta poslao. Na taj način će liječnik u pravo vrijeme dobiti informaciju o stanju svog pacijenta, što će sigurno onda pomoći i kvaliteti zbrinjavanja naših pacijenata, dakle osigurati tu jednu dostupnost, kontinuiranost, sveobuhvatnost, sve ono što Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže“.

 

Medicinsko – biokemijski laboratorij NPB Dr. Ivan Barbot će s pružanjem ovih usluga građanima početi 1. kolovoza. Cijene laboratorijskih usluga bit će u skladu s onima koje propisuje HZZO.

Današnjem potpisivanju sporazuma u Sisku, prisustvovali su i Gordana Majnarić, voditeljica Medicinsko – biokemijskog laboratorija NPB Dr. Ivan Barbot i Darko Srbljanin, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje.