OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BOLESNIKA

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II i to baš na spomendan Gospe Lurdske. Njezino svetište u Lourdesu poznato je po brojnim čudesnim ozdravljenjima i veliko je okupljalište bolesnika koji tu dolaze moliti za svoje zdravlje.

Na ovaj dan posjećuje se bolesne, stare i nemoćne, no sama srž obilježavanja Svjetskog dana bolesnika mnogo je dublja. Bit je da barem nakratko podignemo svijest o potrebama bolesnika kako bi svi zajedno izgradili bolje i humanije društvo. Društvo koje će svakom oboljelom omogućiti kvalitetnu zdravstvenu skrb. Namjera je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima; zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i mnogim drugim djelatnicima i volonterima koji su u središte svoga djelovanja stavili upravo bolesnika i njegove potrebe.

Cilj Svjetskoga dana bolesnika je poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Osim stručne pomoći u zdravstvenoj je skrbi osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima.

Svjetski dan bolesnika djelatnici Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača obilježili su podjelom edukativnih materijala pritom ukazujući na važnost unaprjeđenja sigurnosti i pružanja kvalitetne skrbi našim bolesnicima.