OBILJEŽEN LJUBIČASTI DAN – 26.03.2021.

OBILJEŽEN LJUBIČASTI DAN – 26.03.2021.

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.
Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.
Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.
Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“ djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Od 2020. godine Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u suradnji sa Osnovnom Školom Zorke Sever sudjeluje u organizaciji manifestacije na području grada Popovače.
Ove godine, poštivajući sve epidemološke mjere, obilježen je „Ljubičasti dan” u prostorijama Osnovne škole Zorke Sever. Održana je promocija edukativnog video materijala pod nazivom „Živjeti s epilepsijom” u čijem snimanju su sudjelovali djelatnici obiju ustanova kao i učenici sedmog razreda te mlada djevojka koja s epilepsijom živi od djetinjstva.

Događaju je nazočila ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača prim. Marina Kovač, dr.med., zamjenik župana Sisačko - moslavačke županije doc.dr.sc. Roman Rosavec, ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, djelatnici Poliklinike za neurologiju i neurofiziološku dijagnostiku naše bolnice te djelatnici OŠ Zorke Sever.

 

Edukativni video pod nazivom „Živjeti s epilepsijom” možete pogledati ovdje.

 

View the embedded image gallery online at:
https://npbp.hr/821-ljubicasti-dan-26-03-2021#sigProId883f65d895